onsdag 15 juli 2009

Enan paddlad idag - bra med vatten!

Jag och Stefan paddlade Enan idag och det var jättebra! Förvisso betydligt lägre än när jag och Pastorn körde first descenten den 6:e juni, men fortfarande är det i princip inget skrubb i forsarna utan det är fullt tillräckligt med vatten för att det ska vara roligt. Det kan sjunka en bit till också och ända vara helt okej.

Jag har jämfört lite statistik över vattenflödet i Indalsälven jämfört med när vi paddlat Enan. Se diagrammet nedan:



Förklaring:
Q1=Q2=Årets vattenföring
MQ=Medelvattenföringen (över hela året)
MMQ=Månads-medelvattenföringen (för varje månad var för sig)
MHQ=Medelvärdet av alla års högsta dygnsmedelvattenföring (dvs så hög blir peaken på vårfloden i genomsnitt)
Enan paddl.= De tillfällen Enan paddlats i år.

Paddlingar av Enan (motsvarar de fyra röda punkterna)
==================
2009-06-06 Lars och David gjorde förstapaddlingen
2009-06-09 Junkka, Jon, Oscar, Marcus och Stefan.
2009-07-05 Junkka, Thörn, Anna, Ida
2009-07-15 Lars och Stefan

Det var ganska rejält mycket högre vatten när jag och Pastorn körde första gången, medan det var ungefär samma vattenstånd de två senaste paddlingarna i juli. Alla som paddlat ovan har rapporterat att det varit bra och rolig paddling i alla vattenstånd.

Den stora frågan är hur stor korrelation det är mellan vattenföringen i Indalsälven och vattenföringen i Enan? Tillsammans med Handölan och Medstugan bör den vara en av de tre största källflödena till älven före Öster-Noren och det borde kunna innebära en ganska hög korrelation. Om detta stämmer tyder det på att Enan borde kunna gå att paddla när som helst nästan. Vattenflödet i älven just nu ligger väldigt nära årsmedelvärdet (MQ) och tittar man på augusti-oktober så ligger månadsmedelvärdena för dessa tre månader nästan precis på årsmedlet, dvs samma vattenstånd som idag. Detta är givetvis rena spekulationerna och framtiden får utvisa hur det i själva verket ligger till, men jag tror att vi hittat en supercreek som dessutom är mycket vattensäker!

Jag fotade av brofundamenten för att använda som vattenståndsmätare. Bilderna är tagna från den sydvästra sidan av bron över E14 vid upptaget.



Ovan: Sydöstra brofundamentet och stranden (2009-07-15).




Ovan: Västra stranden under bron, riktning nedströms (2009-07-15).




Ovan: Uppströms bron (2009-07-15).

I övrigt klassar jag Enan som IV (V), Dvs man bör vara minst klass 4 paddlare och det finns minst en klass 5-fors som går att bära förbi. Men nu när det är ganska lågt så blir det kanske lite lättare. Men det finns givetvis ett antal klass 3-forsar också, men är man klass 3 paddlare får man bära ganska mycket.

2 kommentarer:

Isak Öhrström sa...

Om det är någon som ska paddla imorgon eller i helgen så hör av er! Jag och brorsan är sugna :D

/ Isak Öhrström 073- 842 21 80

David sa...

Bra Lars! Grymt sammanställt, vi behöver mer sånt. Känns som att vi snart har bekräftat att upptäckten av Enan är det bästa som har hänt Jämtländsk (och svensk?) paddling på mycket mycket länge.