torsdag 23 juli 2009

Bra nivå på Gräftån!

Ante, Lars, Lars L, Marcus och jag själv paddlade Gräftån igår i helt ok med vatten. Att dömma av älvbrinkarna så kan det ha varit upp emot en halvmeter högre för bara någon dag sedan. Gräftåns avrinningsområde är litet och man måste verkligen vara snabb om man ska pricka riktigt höga flöden. Nu var det dock en bra nivå, högre än när Thörn & co var där tidigare i våras. Lars & Marcus hade kört Dammån innan i superhögt vatten, det hade gått väldigt bra fick vi höra när de äntligen hittade till upptaget. (Vi hade då ätit up ett helt paket mintballerina, även fast jag och Frösölars och jag egentligen inte tycker att de är så goda)

Vi höll ett ganska högt tempo då klockan hade hunnit bli strax före fem innan vi var på vattnet och tidigare turer har alltid tagit minst fem timmar. Marcus körde fallet efter den första bärningen (Pinball Wizard) och fick det som vanligt att se enkelt ut. Vi fortsatte ner till fallet efter bron som kördes på vänstersidan med varierad framgång. Jag själv valde att välta tillbaka in under fallet och köra en helt clean högerlinje upp och ner runt en sten innan jag rollade upp och tog bakvattnet på höger galant... Övriga var inte lika äventyrliga utan valde istället att fortsätta rakt fram med huvudet upp.

Vid nästa bärning, den med en skruvvåg i mitten, vände Marcus på klacken och gick tillbaka för att helt sonika bli den förste att forcera forsen som nu är döpt till Junk(k)food. Ytterligare en gång hade Hakkassonen visat var skåpet skulle stå. Vi andra imponerades och bad till högre makter att någon kunde installera en tvättmaskin i det där skåpet så att han kude få sina underställ tvättade lite oftare.

Gräftån har relativt mycket stockar och träd här och där och på ett ställe fastnade Lars med fören under en stock, det hela avlöpte dock väl och vi fick därefter anledning att fundera över vilket tecken som är bäst för träd. Marcus propsade på ett gospelinspirerat fingerspel med tillhörande bålrullning, Ante & Frösölars föreslog dock några mer manliga alternativ. Framtiden får utvisa vilket som blir utvalt.

Stora fallet kördes också med framgång. Ante, som kör river runner, tog en djup linje för att kolla att det är djupt nog om någon skulle få för sig att gå djupt nån gång. För övrigt var det lite av en nostalgisk känsla att se Frösölars köra Solo igen (se tummen upp om ni vill ha förklaringen) och det gick så bra att han nästan fick kalla fötter över sin preliminärt beställda Mystic. "Men den är ju rätt ful" förklarade han senare och antydde att det kunde ha samma negativa inverkan på eventuell omgivning som Marcus underställ http://sv.wiktionary.org/wiki/%C3%A4ggm%C3%B6k

Strax före 21 var vi framme vid den sista forsen, Thörn over, och kunde konstatera att turen hade tagit precis 4 timmar. Bra tempo!

Gräftån är grymt bra och jag skulle verkligen vilja rekommendera den till de som vill hitta rolig och tekninsk klass III-IV paddling. Häng med nästa gång!

Inga kommentarer: