måndag 30 augusti 2010

Enan på väg uppåt

I söndags paddlade Max, Creekinguffe, Spira, Marcus, Dan och jag själv Enan. Om inget oförutsett inträffar med höstvädret har vi nu två månader av riktigt bra paddling på Enan framför oss.

Efter en ganska torr period där vattnet i Östernoren varit nere på 25 är det nu på väg upp och i söndags hade Indalsälven stigit efter några dagars regn så i Östernoren hade vi 30 och den nya mätstickan vid take out var på 1 vilket alltså är 10cm högre än sist. Eftersom det är ganska brett vid take out har vi funderat en del på hur mycket en decimeters höjning vid take out påverkar forsarna där det är betydligt smalare. Vi kan nu konstatera att 10cm vid upptaget defenitivt märks men på "1" är Enan fortfarande att betrakta som låg, ingen av valsarna har något större tryck, i Pennvässaren blir det knappt någon vals och i puckelryggen rinner vattnet inte ens upp till stenarna vid sieven på vänstersidan. Stenen precis innan fallkanten i fallet sticker upp två-tre decimeter och den grunda delen efter Hängpungen är mkt grund men det går att skrubba sig ner. Men det är helt klart märkbart bättre än på nollnivån. Jag skulle gissa att 3-5 är en ganska bra nivå, 6-7 blir pushigt och över det blir det riktigt hårt. Se där! Nu har jag stuckit ut hakan och gissat lite, vi får se hur det blir...

Paddelturen gick riktigt bra och vi kunde köra det mesta utan att reka vilket alltid bidrar med lite extra krydda. Jag och Max paddlade vidare förbi upptaget för att kolla forsen "strax nedströms". Det skulle bli ett ganska omständigt äventyr men vi kunde konstatera att det ligger två forsar med ca 10m fallhöjd totalt ca en km nedströms. Inte värt att paddla till annat än om man av någon anledning vill paddla hela vägen till Enafors.

Får vi bara lite mer regn kommer vi förhoppningsvis kunna bjuda på riktigt bra nivå på Enan till höstträffen, det blir en höjdare!

Inga kommentarer: