tisdag 5 april 2011

Långlopp i fors

Nytt långlopp längs finsk-svenska gränsen - Midnight Sun Canoeing


MSC startar ungefär 200 kilometer norr om Polcirkeln. Startdatum i år är den 27 juni och loppet paddlas i sju dagar över 295 kilometer. Förutom omväxlande fina kanotvatten i en av Europas få fria älvar, Muonio- och Torne älvar, bjuder loppet på midnattssol. Detta i tillägg till vacker natur i Polcirkel- och flerkulturell miljö.

MSC är ett helt nytt koncept som utvecklats från det tidigare internationellt kända Arctic Canoe Race som genomfördes ett 15-tal gånger. MSC har tagit med det bästa från ACR och anpassat detta till dagens förhållanden.

I MSC startar man tidigare på säsongen, eller direkt efter midsommar. Dagsetapperna är kring 35 – 40 kilometer, den kortaste bara 20 och den längsta, 70 kilometer. Därmed blir det mer tid över att uppleva älvdalens omväxlande och sköna natur, bygdens två-språkiga kultur samt programmen vid etappmålen som ligger i både Finland och Sverige. Med andra ord, tid för relax och återhämtning.

Men fram för allt, fina paddelvatten. Den nu aktuella årstiden för MSC bjuder på normalvatten, eller snabbt strömmande vatten med sträckor av lugnare partier. Men också forsar som lockar med spänning och utmanar kanotistens skicklighet. Säkerheten i MSC är A och O - självklart finns räddningsfolk utplacerade på strategiska ställen beredda att undsätta.

MSC är ett internationell evenemang med plats för upp till 100 olika slags kanoter som K1, K2 och kanadensare. För Finland och Sverige har reserverats 25 platser vardera och övriga världen, 50. Anmälningar tas emot på www.midnightsuncanoeing.eu med början den 15 mars 2011. Där kommer mer praktisk information att publiceras avseende transporter, boende, mat etc. Startavgiften är 250 € per person.

Som ett riktig genuint långlopp, både i kilometer och tid så har MSC mycket att erbjuda – även kanotister från hela världen. Välkommen!

Greger Toolanen Annikka Tuohino
Projektledare Projektassistent
greger.toolanen@ylitornio.fi annikka.tuohino@ylitornio.fi
+358 (0)400 552 078 +358 (0)400 552 094

Inga kommentarer: