fredag 9 maj 2008

Prognoser inför paddelträffen 23-25 maj

Vårfloden har startat kraftigt, men är ändå senare än på flera år. Där t.ex. Åresjön har släppt 10 dagar senare än vanligt. Några dagars kyla har gjort att den inte stigit lika kraftigt senaste dagarna.

Mer värme till helgen gör att det med 2 dagars fördröjning (som det brukar vara) innebär att vi får räkna med betydligt högre nivåer till veckan. Vi har fortfarande massor av snö kvar på fjället och en hel del i högre skogsområden: http://www.webbkameror.se/skidkameror/are/index.php

Det är 2 veckor kvar till festivalen och svårt att vara någorlunda exakt i prognosen. Att vi kommer ha vårflodsnivå är i princip säkert, men hur mycket? Om det blir nivå för brattlandsvågen eller högre är svårt att sia om.

För att vattenivån ska hinna sjunka under 160 m3/s (brattlandsnivå) krävs det antingen 40 grader varmt i mååååånga dagar så att snön på fjället tar slut eller eller extrem kyla så att vårfloden stannar av.

Efter så här många dagars freesylepaddling i rad så brukar Åreborna bli sugna på utförspaddling. Har hört rykten om att det är nyturer på gång!

Frågar mig om det finns ett bättre ställe i Sverige att bo på i mitten av maj än Åre om man är intresserad av forspaddling? Både freestylepaddling och utförspaddlig i hög klass på armlängds avstånd.

Ikväll ska jag göra Tångböle osäkert med några feta flatspis i solskenet!

Inga kommentarer: