torsdag 28 april 2011
Premiär
Blir paddlinmg ihelgen igen, kom med den som vill.
onsdag 27 april 2011
Gräftån!!
070 250 97 77.
Förslag: Avfärd vid halv ett från ÖSD?

Tångböle
Jag kommer åka till Åre på fredag för att paddla, siktar på att köra hela helgen. Någon som vill med`? både creeking och freestyle
tisdag 26 april 2011
Ullån ikväll?
Åkte över Enan i går. 7 på stickan så det är mycket vatten. Antagligen för mycket. Men om någon kör vill jag gärna veta hur det var så att vi kan uppdatera forsguiden.
onsdag 20 april 2011
Påsken i Åre =Fin vårflodspaddling
Några hållpunkter på flödet i Östernoren (i m3/s)
135 = fin freestyle i ristavalsen
140-200 = prästvågen.
170-220 = Brattlandsvågen
160-380 = Tångbölerakan
Till er som vill paddla utför så brukar Henån vara bra i början av vårfloden.
Är riktigt avis på er som är i åre till helgen.
söndag 17 april 2011
Mot Dala-Floda!
söndag 10 april 2011
Ockelbocreeking och Kvarncross
Som vanligt när det gäller mellansvenska skogscreeks så förekom det en del träd i forsarna och det mörka vattnet dolde många skarpa stenblock. Ingen enkel III:a med andra ord men så är det ju ofta i vårfloden. Vid ett par tillfällen fick vi ge oss ut i den halvmeterdjupa snön för att reka, och efter ett sådant avbrott, strax före dagens svåraste passage hade vi formerat oss i ett stiligt led med Westberg i täten.
Kamerastativet (se creeking.se) vajade som en radiomast på aktern när han for iväg med Annis, Creekinguffe och undertecknad i släptåg. Forsen bestod av en snabb tunga som slutade i en hög brytande våg, strax bakom denna låg ganska sugig vals som sträckte sig över hela åns bredd. Mitt i brytet drog Annis hårt vänster istället för att följa den tänkta linjen i mitten där valsen var som svagast. Creekinguffe observerade detta och slog runt i sympati. Jag själv höll känslorna stången och punchade valsen på rätt köl. Väl på andra sidan kunde jag se hur Uffe kilade upp i skogen på sina korta ben. Annis däremot var fortfarande i båten men med fören uppströms och vattnet rusandes under kajaken. Hon surfade, och mungiporna var inte uppåt. Annis fick rejält med spö och de allra flesta hade simmat långt innan Annis drog kapellet och simmade mot Uffe som kunde bistå med ett välkommet handslag i ett av de minimala bakvatten Bresiljeån upplåtit åt oss. KKSS körde hårt den här dagen och medan Uffe & Annis pulsade i snön för att söka efter sina vattenfyllda kajaker så sippade Eddy & co kaffe i ett betydligt lugnare bakvatten längre ner. - Vi körde "on sight" sa Eddy och spände sina biceps. Kajakerna var upphittade och vi fortsatte strax utför forsen igen. Resten av dagen spenderade vi till hälften ovanpå isen på slätvattenspartierna och övrig tid i Bresiljeåns avslutande forsar som också var riktigt bra.
Efter några försök till ytterligare rekning från bilen drog vi söderut mot Uppsala och billig pizza. Söndagens Kvarncross är en av årets höjdpunkter. Kajakcrosstävlingen har etablerat sig som en klassiker och i år gästades tävlingen även av en slalomtävling vilket bidrog till festen. Vid halv tiotiden lastade vi av kajakerna i Gotlandsparken och strax började kajakbeprydda bilar att rulla in. KKSS dök upp, som vanligt med välfyllda takräcken och frikyrkliga leenden på läpparna. Falun lastade av högar med båtar och juniorerna värmde upp på led under Uppsalas broar, Wayne & Balkander testade fallet och vi insåg snabbt att slalombanan inte skulle bli någon enkel match. Bakvattnet nedanför fallet kokade och kanotisterna trycktes än hit och än dit mellan de höga stenväggarna. Slalomtävlingen blev en utmaning och det var inte många som klarade hela banan men ovanligt många tävlade vilket var roligt. Tidskvalet till Kajakcrossen tog vid när slalompaddlarna var färdiga. Drygt trettio paddlare stod på startlinjen och det skulle visa sig att även Kajakcrossbanan var svår. Lite för svår kanske för det var till exempel bara en av damerna i semin som klarade banan. Även herrarna hade problem och jag själv åkte ut i första kvalheatet då jag missade en port trots ledning med god marginal i fallet. Surt. Även Creekinguffe gick bet och slogs ut tidigt. Bättre gick det för rikets allroundgeni Erik Garmo som tog sig till final tillsammans med bland andra Fredrik Wahlén, Wayne, Micke Ekström och Tomas Rundgren. Fredrik vann utan större problem, Micke bev tvåa och Garmo trea. Herrfinalen var spektakulär som vanligt men tyvärr får man nog säga att den svåra banan förstörde lite av spänningen i många av de andra heaten då allt för många körde bort sig. Men man ska komma ihåg att det är svårt att göra kajakcrossbanor som är underhållande utan att vara för svåra och UPK gjorde som vanligt ett kanonjobb. Sveriges trevligaste klubb gjorde det igen. Dessutom, det är alltid riktigt kul att träffa hela ligan efter en lång vinter och nu är säsongen igång. Må det regna i mängder nu så vi får en riktigt bra vårflod!
fredag 8 april 2011
Hjortfilé och Niemi

tisdag 5 april 2011
Långlopp i fors
MSC startar ungefär 200 kilometer norr om Polcirkeln. Startdatum i år är den 27 juni och loppet paddlas i sju dagar över 295 kilometer. Förutom omväxlande fina kanotvatten i en av Europas få fria älvar, Muonio- och Torne älvar, bjuder loppet på midnattssol. Detta i tillägg till vacker natur i Polcirkel- och flerkulturell miljö.
MSC är ett helt nytt koncept som utvecklats från det tidigare internationellt kända Arctic Canoe Race som genomfördes ett 15-tal gånger. MSC har tagit med det bästa från ACR och anpassat detta till dagens förhållanden.
I MSC startar man tidigare på säsongen, eller direkt efter midsommar. Dagsetapperna är kring 35 – 40 kilometer, den kortaste bara 20 och den längsta, 70 kilometer. Därmed blir det mer tid över att uppleva älvdalens omväxlande och sköna natur, bygdens två-språkiga kultur samt programmen vid etappmålen som ligger i både Finland och Sverige. Med andra ord, tid för relax och återhämtning.
Men fram för allt, fina paddelvatten. Den nu aktuella årstiden för MSC bjuder på normalvatten, eller snabbt strömmande vatten med sträckor av lugnare partier. Men också forsar som lockar med spänning och utmanar kanotistens skicklighet. Säkerheten i MSC är A och O - självklart finns räddningsfolk utplacerade på strategiska ställen beredda att undsätta.
MSC är ett internationell evenemang med plats för upp till 100 olika slags kanoter som K1, K2 och kanadensare. För Finland och Sverige har reserverats 25 platser vardera och övriga världen, 50. Anmälningar tas emot på www.midnightsuncanoeing.eu med början den 15 mars 2011. Där kommer mer praktisk information att publiceras avseende transporter, boende, mat etc. Startavgiften är 250 € per person.
Som ett riktig genuint långlopp, både i kilometer och tid så har MSC mycket att erbjuda – även kanotister från hela världen. Välkommen!
Greger Toolanen Annikka Tuohino
Projektledare Projektassistent
greger.toolanen@ylitornio.fi annikka.tuohino@ylitornio.fi
+358 (0)400 552 078 +358 (0)400 552 094